| DOGO ARGENTINO PORTÁL Pro milovníky plemene nejen argentinské dogy, ale i dalších psích plemen. |
|
| Kupírování Uší | |
| | Autor | Zpráva |
---|
GenGi
Poeet p?íspivku : 4 Registration date : 11. 04. 09
| Předmět: Kupírování Uší Fri Apr 17, 2009 4:07 pm | |
| Ahoj všem, při čtení a listování fórem jsem si nemohl nevšimnout že někteří členové mají AD s kupírovanýma ušima. Nevím tedy zda avatary u jednotlivých uživatelů jsou aktuálními fotky jejich AD nebo pouze libovolné obrázky. U Slovenských uživatelů mě to zase až tolik nepřekvapuje, jelikož vím, že naSlovensku je zákrok sice nelegální avšak vystavovat psi s kup. ušima se smí, avšak v ČR mám dojem že od r. 2004 kdy byl novelizován zákon z roku 1992 o absolutním zákazu mě to trochu překvapuje, poněvadž udávané stáří AD uživatelů kolikrát z daleka nedosahuje 5 let. Mám dvě AD (fenky GiZA 11měsíců & Laura 2,5 roku) a vím, že téma kupírovaných uší je tématem dlouho a všude rozebíraným. Dle pročtení zdejšího fóra mám pocit že zde přispívají uživatelé s podloženými zkušenostmi a především milující své "miláčky" ....nebo "zabijáky" ))) Zajímalo by mě tedy co si o kup. uší myslíte, zda ano či ne u AD a jak to udělali majitelé AD mladších ročníků (je-li jste zákrok podstoupit do zahraničí, kupíruje se v ČR ilegálně, pořídili jste psa již s kup. ušima, ...??) Děkuji a všem přeji moc hezký víkend. GenGi. | |
| | | ElDemonioBlanco
Poeet p?íspivku : 176 Age : 51 Localisation : SLOVENSKO Registration date : 20. 05. 07
| Předmět: Re: Kupírování Uší Sat Apr 18, 2009 12:48 am | |
| Veď ich v ČR verejne neprezentujú tak o čo ide ? Na nete sa píše, citujem : 1. Na Slovensku je zákonom zakázané kupírovanie uší od roku 2003. Kupírovanie chvostov je úpravou zákona o veterinárnej starostlivosti znova povolené od 1.2.2007. 2. Kupírovanie sa obvykle u šteňaťa vykonáva z dvoch dôvodov: kozmetické úpravy (kvôli výstavám) u pracovných psov (napr. vojenské, policajné a pod.) kvôli tomu, aby sa predišlo vážnym zraneniam psov v službe 3. Na situáciu na Slovensku sme sa spýtali veterinárneho lekára Juraja Bodu. Ako je to s kupírovaním u nás, aká je legislatíva? Kupírovanie je jednoznačne protizákonné! Zákon č. 488 / 2002 vydaný Národnou radou Slovenskej Republiky definuje kupírovanie ako týranie zvierat (zakazuje sa týranie zvierat, ktorým je každé konanie, ktoré pôsobí zvieraťu trvalé alebo dlhodobé porušenie neobnoviteľných častí organizmu okrem sterilizácie samíc a kastrácie samcov - okrem odôvodneného zdravotného a schváleného pokusného dôvodu) a výslovne ho zakazuje. Takisto zakazuje propagáciu týrania zvierat. V okolitých kultúrne vyspelých krajinách je zakázané kupírovaným zvieratám zúčastňovať sa kynologických výstav. Existuje teda možnosť, že pes podstúpi kupírovanie? Tento zákrok môže urobiť veterinárny lekár len z dôvodu terapie, nie estetiky alebo žiadosti chovateľa. Chvost je u psa dôležitým nástrojom vnútrodruhovej komunikácie. Chvostom pes vyjadruje náladu, kondíciu, strach a tiež nadriadenosť alebo podriadenosť voči inému psovi. Absenciou chvosta pes trpí podobne, ako nemý človek. zdroj : www.havino.net | |
| | | GenGi
| Předmět: Re: Kupírování Uší Tue Apr 21, 2009 4:03 pm | |
| Děkuji za širokodlouhou odpověď avšak otázka (otázky) se ptali na něco jiného ! V žádném případě nechci být nezdvořilí, avšak těchto podobných článků si mohu přečíst na webu stovky, ..ale nikdo mi nedá odpověď takovou jako zkušení chovatelé AD. Nepovažuji se za zkušeného majitele ( i přesTo, že mám 2 AD) natož za chovatele a proto se ptám Vás všech !! 1.Kupírovat AD ANO či NE 2.Musí se kvůli tomu jezdit do zahraničí 3.Kupírují se uši v ČR nelegálně ??? Vše viz počáteční dotaz. (Ještě bych chtěl podotknout, že mé dotazy se týkají pouze zkušeností u AD a kupírování uší u tohoto plemene!!) - jasně, vždyť sem na portále La ToraTora ) Hezký den všem. GenGi. | |
| | | margot
Poeet p?íspivku : 132 Localisation : Tanvald Registration date : 22. 11. 07
| Předmět: Re: Kupírování Uší Wed Apr 22, 2009 10:30 am | |
| Ahoj, úplně souhlasím s tím co už napsal ElDemonioBlanco. Kupírované psy mám, takže na první otázku odpovím - ANO. Na druhou si myslím, že těžko někdo prozradí kde a kdo mu uši kupíroval. A už vůbec na veřejném portále. Lucka | |
| | | Effka
Poeet p?íspivku : 394 Localisation : Bratislava, Slovensko Registration date : 28. 11. 06
| Předmět: Re: Kupírování Uší Wed Apr 22, 2009 11:54 am | |
| Pre Gengi: Presne tak, suhlasim s tym, co napisala Lucka v poslednej vete. Su proste urcite citlive veci, ktore sa na forach, ci po telefone jednoducho nerozoberaju! Myslim, ze Martin ti dal v ramci moznosti info, ake mohol dat. Ak sa ti to zda malo a pises, ze nemas problem si tieto veci vyhladat na nete, tak potom nechapem, preco si tak neurobil. A pytat sa verejne, ci niekto v CR nelegalne kupiruje, no, myslim, ze je to trosku silna kava. Ahoj, Eva. | |
| | | GenGi
| Předmět: Pro Effka Tue Jun 16, 2009 12:29 pm | |
| Margot děkuji za odpověď. Pro Effka: Nikdo nevyzvídá kdo a kde se činností nelegálně kupírovaných uší v ČR věnuje a vzhledem k tomu že se jedná o peprné téma, to nikdo po nikom ani vědět nechce ! Nevím kdo je Martin, takže nevím jakou odpověď máš na mysli. Nevím jestli si mě pochopila, ale nemám problém najít na internetu či ve sbírkách zákona legislativní stránku věci ale hledal sem jednoduchou (třeba nekonkrétní) odpověď chovatelů a majitelů AD (tu mám taky hledat ve sbírkách zákona?) a kde jinde než na fóru věnovanému především AD mám odpověď hledat, hmm ?!? "Su proste urcite citlive veci, ktore sa na forach, ci po telefone jednoducho nerozoberaju!" Citlivé věci ?? Co konkrétně tady padlo citlivého? Tím že se o tom mluví nebo diskutuje na fóru nikdo nepáchá žádný trestný čin ani nepřekračuje žádnou trestnou hranici !! | |
| | | Effka
Poeet p?íspivku : 394 Localisation : Bratislava, Slovensko Registration date : 28. 11. 06
| Předmět: Re: Kupírování Uší Tue Jun 16, 2009 1:02 pm | |
| Ahoj GenGi: takze, El Demonio Blanco = Martin, a "kdyz nevizvidas" naco to tu potom cele rozoberas? Aj tak ti nikto nic konkretne na fore nepovie, je asi kazdemu jasne, z akych dovodov. Dalej: "Co konkrétně tady padlo citlivého?" No jednoducho kupiracia usi, nie???? a "3.Kupírují se uši v ČR nelegálně ???" nie???? Ci to je ako bezna tema na forach? Precitaj si svoje predosle prispevky este raz a snad na to prides, co tady padlo citiveho. A odpoved mozes hladat aj tak, ze sa osobne opytas znamych... Tak to asi riesila vacsina ludi... Ostatne no comment a viac sa na tuto temu nevyjadrujem. | |
| | | ElDemonioBlanco
Poeet p?íspivku : 176 Age : 51 Localisation : SLOVENSKO Registration date : 20. 05. 07
| Předmět: Re: Kupírování Uší Thu Jun 18, 2009 1:53 am | |
| GenGi : o co Vam ide? Ved sa chodte pytat chovatelov osobne na vystavy do celeho sveta taketo somariny ...
m. | |
| | | Sponsored content
| Předmět: Re: Kupírování Uší | |
| |
| | | | Kupírování Uší | |
|
| Povolení tohoto fóra: | Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru
| |
| |
| |
|