| DOGO ARGENTINO PORTÁL Pro milovníky plemene nejen argentinské dogy, ale i dalších psích plemen. |
|
| What dog has the strongest bite force? | |
| | |
Autor | Zpráva |
---|
Miskyn
Poeet p?íspivku : 108 Registration date : 24. 02. 09
| Předmět: What dog has the strongest bite force? Tue Feb 09, 2010 12:56 pm | |
| Na youtube jsem narazil na rozhovor, kde mimo jiné říkali, že AD má druhý nejsilnější stisk po pitbulovi... Začal jsem se o to víc zajímat, ale k žádným konkrétním hodnotám naměřeným u Argentiny jsem se bohužel nedostal. Celkově mají tuto problematiku docela lajdácky provedenou. Ze tří měření, na které se National Geographic neustále odkazuje, je každé provedeno trochu jinak, což má za následek úplně jiné výsledky. Jednou mají měřič v rukávu podruhy v rukavici a po třetí samotný na tyči... https://www.youtube.com/watch?v=PhptJPfp1awhttps://www.youtube.com/watch?v=NwB2Lzkacps&feature=relatedhttps://www.youtube.com/watch?v=MZm037jPNgchttps://www.youtube.com/watch?v=y-9UNEDbXAc&feature=relatedTomu odpovídají i výsledky nejdříve jsou poloviční pak najednou dvojnásobné. Ohledně této problematiky jsem nenašel žádný pořádně udělaný průzkum a tomu odpovídá i veřejné mínění. Jako nejsilnější je považovaný rott s 328 kg ale na internetu jsem našel i hodnotu 3000 lbs což je nějakých 1361 kg, čemuž ale moc nevěřím... Nechápu, proč to neudělají pořádně a pro více plemen. Styl jakým to je lajdácky provedeny je až tristní. To je jako bych šel do hospody vyzval pár chlapů ať zaběhnou stovku a pak bych to vydával za světový rekord a nejlepší zaběhnutý čas... Nebyl by to zas takový problém změřit výkon na zkouškách u pracovních psů, kterých se všude pořádá! I u toho videa s vlkem to neprovedli pořádně. To se po nich jenom ohnal, věřím, že např. při lovu, při opravdovy akci by dokázal vyvinout sílu až dvojnásobnou... Takhle se naměřené hodnoty šíleně rozchází. Podle mě má nejsilněší stisk mastif, a i pitbull si myslím, že měl ještě rezervy. Ale zajímaly by mě i další výsledky AD, Fila aj, možná bychom se dočkali nového rekordu, např. u Kangala udávají hodnotu 750 kg stisku. A taky každý pes kouše jinak, málokterý do toho jde opravdu naplno, jako již zmiňovaný pitbul.... Jako efekt dobrý, ale jinak nic moc Myslím, že výkon Argentinské dogy by se mohl pohybovat mezi 300 a 400 kg, ale kdo ví, když to nikdo nezměří... http://www.dogoman.com.ar/my_hunting_photos.php?accion=ver&id=27&offset=5
Naposledy upravil Miskyn dne Tue Mar 09, 2010 2:01 pm, celkově upraveno 2 krát | |
| | | oslanec luboš
Poeet p?íspivku : 147 Registration date : 25. 05. 08
| Předmět: Re: What dog has the strongest bite force? Tue Feb 09, 2010 2:09 pm | |
| | |
| | | Miskyn
| Předmět: Re: What dog has the strongest bite force? Tue Feb 09, 2010 5:12 pm | |
| S tím nelze než souhlasit. Stejně tak by musel být testovaný např. i pitbull aj. Takhe se často na internetu setkávám s názorem, že má pit poloviční sílu skusu než NO nebo maliňák a důkazem má být právě toto video, pod záštitou National Geographic... Ale i tak by mě zajímo, jaký výkon má AD, třebaže jen na 80 %. Přece jenom si myslím, že by nebyl zase až takový problém získat věrohodné výsledky a časem je zpřesnit natolik, že by odpovídali realitě. Ale spíš se obávám toho, že by byly výsledky pro argentinu stejně zkreslené. Osobně si myslím, že i Am. bulldog by dokázal jít v síle skusu výš než Rott. I když je tím nechci podceňovat, ale přece jen má bulldog kratší a tím pádem by měl mít i silnějšší člist. A Argentina má zase silné žvýkací svaly... | |
| | | El doguero
Poeet p?íspivku : 55 Registration date : 04. 06. 09
| Předmět: Re: What dog has the strongest bite force? Tue Feb 09, 2010 5:49 pm | |
| U těchto videí už jsem se kdysi snažila marně odhalit jejich účel, myslím, že takto prostě nelze měřit sílu skusu u psa. Je logické, že malinois nebo ovčák budou mít na rukávu pravděpodobně větší stisk - jdou do toho nalpno a určitě nepřemýšlí tak jako třeba argentina. Běžně se uvádí, že nejsilnější stisk má pit, jako další v pořadí by měl být ang. bulteriér, pak staford, rtw, AD a fila byly na čtvrtém místě s podobnýmy hodnotami. V této studii ale vůbec nezmiňovali např. amstafa, možná měl být na prvním místě s pitbulem, možná se jim nedostal do tabulek Je jasné, že každý pes má jnou sílu, muselo by se porovnávat několik jedinců každého plemene podobného věku. Jenže, jak přimět psa, aby stiskl právě teď naplno? Ovčák dá vše do rukávu, argentina třeba zrova do toho prase, jak již je zmíněno. Možná by šlo dát měřič do nějakého kousátka, kosti atd., nevím. Ovšem individuální rozdíly budou určitě velké. Náš ovčák např. hovězí stehenní nebo pažní kost nepřekousne, ani kdyby se na hlavu postavil, naproti tomu fena ovčanda (dvě generace zpět měla v krvi vlka) rozdrtila stejnou kost a nakonec všechny kousky sežrala. Amstaf, kterého jsme měli ji ničil soustavně, ale nežral. Argentiny ji ale dokážou naporcovat v naprosto rekordním čase, proto jim kosti dávám jen, když je někdo doma (zbytky jim beru). Stafordka potřebuje víc času, ale nakonec ji taky rozkouše, u ní je problém spíš ve velikosti tlamičky, ona hovězí stehenní kost je kolikrát širší než její hubička No a kanárek si kosti spíš labužnicky užívá, okusuje jen maso a chrupavky, takže těžko soudit. No, ale abych pravdu řekla prakticky by mi asi bylo jedno jestli mi na ruce visí NO nebo AD, příjemné to není ani od jednoho | |
| | | Miskyn
| Předmět: Re: What dog has the strongest bite force? Tue Feb 09, 2010 9:49 pm | |
| Já jsem taky podobný průzkum četl, ale neviděl jsem ho ničím podložený. Osobně si myslím, že je často výkon pitbulla a AMSTfa často jejich majiteli hodně přeceňován. I když dosahují opravdu vynikajících výsledků a jsou schopni nechat se vyhecovat úplně na maximum, tak osobně si myslím, že některá plemena psů mají větší sílu skusu, třeba mastif, ale nedávají ze sebe maximum. Šetří svou energií i např. při obraně, protože disponují obrovskou silou a jsou si toho vědomi. Myslím, že podobný problém je s AD, Filou i bulmastifem. Na druhé straně menší plemena typu bullteriér, pitbull ale i AMSTAF jsou živější a na obraně si dokážu představit vítězně bullteriéra, protože nebyl šlechtěný k boji stejně jako pit, který má s útokem na člověka problém, ale to už odbíhám. Taky si myslím, že opravdová síla např. AD a ostatní výše zmíněných se projevuje třeba při kousání do kosti, kdy jsou schopni vyvinou obrovskou sílu a pravděpodobně větší než pitbull ale jejich stisk není při tom změřen. No budeme si muset asi počkat na objektivní výsledky a možná, že se tabulka změní a argentina se třeba v žebříčku posune výrazněji dopředu, jen zjistit jak na to.... Asi by to chtělo peška ve tvaru divočáka nebo šťavnaté kosti nejlépe právě z divočáka, to by byli pane výsledky No a smysl těchto videí osobně nechápu taky, na stránkách National Geographic jsem pochopil, že se snaží najít zvíře s nejsilněší sílou skusu na světě. Ale zase hlubší význam mi uniká. Chci říci, že pokud už něco takovýho chtějí dělat, tak ať to dělají alespoň pořádně a všem měří stejným metrem. A ne to takhle lajdácky zpackat a odfláknout, když to řeknu slušně. | |
| | | El doguero
| Předmět: Re: What dog has the strongest bite force? Wed Feb 10, 2010 12:46 pm | |
| To je fakt, pokaždé jiný způsob měření nemůže zaručit objektivitu. Jsem pro peška ve trvaru divočáka a objednávám hned dva , to by se u nás zase děly věci Molossi obecně šetří hodně energii, všechno co dělají si dvakrát rozmyslí a nakonec to provedou způsobem, který je pro ně nejmíň namáhavý. Teriéři jsou mnohem přímější jak v myšlení, tak i v činech a to i piti, amstafi a stafordi, i když asi nejmíň teriérští jsou stafordi, asi je u nich vliv buldoka nejvýraznější. Každopádně pořádně rozpálit argentinu, nebo třeba filu, aby předvedli sílu stisku, by dalo určitě zabrat. Třeba na to někdy někdo přijde. Mě osobně by určitě zajímalo, jak na tom, které plemeno je a co nejvíc sílu stisku ovlivňuje. Jinak všeobecně se uvádí, že ze savců má nejsilnější čelisti hyena, nevím jestli a jak to kdo měřil, ale je pravda, že hyení zuby a mohutné žvýkací svaly mají určitě obrovskou sílu. | |
| | | Effka
Poeet p?íspivku : 394 Localisation : Bratislava, Slovensko Registration date : 28. 11. 06
| Předmět: Re: What dog has the strongest bite force? Wed Feb 10, 2010 3:49 pm | |
| S tou hyenou suhlasim, ze ma zo psovitych seliem najsilnejsi stisk celusti. Je to zrejme tym, ze sa zivi mrtvymi zvieratami a je tak nutena spracovat takmer vsetko, hrube kosti mrtvych zvierat nevynimajuc. Taktiez si myslim, ze argentina ma jeden z najsilnejsich zakusov (aj ked samozrejme na hyenu nema), so svojimi AD navstevujem cvicak a viac figurantov by vedelo rozpravat, aky tlak aj na tvrdy rukav vie AD pri zakuse vyvinut. Niekedy z toho az boli ruka. | |
| | | El doguero
| Předmět: Re: What dog has the strongest bite force? Thu Feb 11, 2010 3:02 pm | |
| Jen drobná oprava hyena má vlastní čeleď - hyenovití, přestože se psu opravdu podobá, více příbuzná je spíše např. s cibetkou. Ale to je jen drobnost na okraj. Mrchožrouti určitě musí mít silné čelisti, rozdrtit pevné kosti třeba buvola není nic snadného, a aby se pořádně nasytily musí opravdu zpracovávat naprosto vše. Jo figuranti by mohli vyprávět nejen o síle zákusu, ale i o stylu kousání, který se naprosto liší od stylu NO, nebo BOM. Ono taky taha 25kg maliňáka a 50kg argentiny je rozdíl. I když třeba nesundají figuranta tím bleskovým během, nebržděním a rychlým zákusem, kdy se bez problémů nechají prohodit (někdy je to přemýšlení AD trochu na obtíž ) charakteristickým právě pro maliny, sundají ho bez problémů třeba jedinou tlapou dobře mířenou např. pod koleno nebo i jinam... Slyšela jsem od figuranta vyprávět o file, která prokousla rukáv (typ Frabo - tedy s pevnou kostrou) tak, že měl poškrábanou ruku od zubů, to už je docela síla. Nikdy jsem to např. neslyšela o pitech nebo amstafech. Ovšem naprosto nepochybuji o tom, že argentina by to zvládla taky, jen kdyby trochu chtěla. | |
| | | Effka
Poeet p?íspivku : 394 Localisation : Bratislava, Slovensko Registration date : 28. 11. 06
| Předmět: Re: What dog has the strongest bite force? Thu Feb 11, 2010 11:43 pm | |
| Ospravedlnujem sa, sekla som sa so psom hyenovitym, ktory patri do celade "psovite" (canidae), nadcelad Cynofiloidea a hyena patri do celade "hyenovite" (hyaenidae), nadcelad Herpestoidea, psovite a hyenovite patria vsak do spolocneho radu "masozravce" (carnivora). V podstate som narazala iba na dost siroky pojem "cicavce", co si vsak nemyslim, ze hyena ma prave z triedy "cicavce" najsilnejsi stisk celusti. | |
| | | Miskyn
| Předmět: Re: What dog has the strongest bite force? Fri Feb 12, 2010 1:01 pm | |
| Můžu jen potvrdit, že fily mají obrovskou sílu. Agresinější jsou obecně žíhané a na zadržení dokáží být hodně agresivní: https://www.youtube.com/watch?v=s8JDd7DnP5Y&feature=relatedAle osobně mám raději argentinu, je to lehčí typ psa než fila a lépe se s ní pracuje jsou aktivnější, to je můj osobní názor. Párkrát už jsem viděl filu "rozpálenou do běla", i když jim to chvilku trvá, ale v tu chvíli bych poti ní nechtel stát jako figurant.. Na druhou stranu i pitbull s váhou 20kg dokáže figuranta "zahodit" pár metrů, obzsvlášť když k tomu má patřičný rozběh... Pokud už někdo chce provádět nějaké srovnání výkonu, tak se musí snažit přiblížit co nejvíce realitě, aby výsledek měl nějakou vypovídací hodnotu. U hyeny se naměřené hodnoty taky hodně liší, ale má opravdu obrovskou sílu skusu ovšem ani tak bych ji za svého psa nevyměnil, i když jako hlídač by se určitě vyjímala báječně... | |
| | | El doguero
| Předmět: Re: What dog has the strongest bite force? Fri Feb 12, 2010 8:49 pm | |
| Jasně že argentina je nejlepší na světě o tom není pochyb . Ale vážně, každopádně se s ní pracuje lépe než s filou. Oni ti těžší molossi jsou na práci hodně těžkopádní a hůře se s nimi cvičí, argentina je prostě právoplatný pracovní pes, jsou naprosto univerzální. Hyeny se údajně dají celkem dobře ochočit a prý jsou dokonce velice příjemní společníci. Dokážu si představit, že mi běhá po zahradě, ale za psa bych ji také nevyměnila. Opravdu nevím jak, měřili síli stisku, ale to. že hyena ho má ze savců největší je běžně podávaná informace i ve věrohodné literatuře. Osobně si myslím, že bude určitě silnější než pes hyenovitý, soudě už jen podle tělesné stavby. | |
| | | Miskyn
| Předmět: Re: What dog has the strongest bite force? Fri Feb 12, 2010 11:50 pm | |
| Tak hyena je určitě vynikající domácí mazlíček, myslím to vážně viz.: http://visualstreak.com/2007/12/09/photography-south-african-pieter-hugos-hyena-men/a http://www.pieterhugo.com/selected-work/the-hyena-other-men/2.jpg/a http://www.animalpictures1.com/r-hyena-80-hyenas-1364.htmcož perfektně zdůvodňuje její obrovskou sílu skusu . Ale abych se vrátil zpátky, argentiny mají opravdu univerzální užití, viděl jsem ji i jako fotku slepeckého psa, myslím,že Effka sem dávala odkaz. Což mě hodně překvapilo, protože na spelecké psy jsou obzvlášť přísní, ne proto, že bych nevěřil, že AD takový výcvik zvládne. Je vidět, že když je vůle, tak všechno jde. Hlavně musí být vůle u těch kdo hodnotí... Ani mě nenapadá nic, co by AD nemohla dělat. Možná dog frisbee by ji asi moc nebavil, ale třeba by se našli i jedinci, s kterými by to šlo. Osobně bych její použití u nás rád viděl i jako loveckého psa. Lidé co s ní loví si ji hodně chválí. Četl jsem i příspěvky od člověka, který s argentinou lovic v Africe všechno možny.... Ale osobně by mě zajímalo i použití jako záchranářského psa. Myslím, že vlohy by k tomu měla, čich má dobrý, práci s lidmi má ráda a hlavně mám za to, že by ji to bavilo, i když vím že to je "bašta" NO a labradorů.... Před časem jsem viděl v TV někoho se stafordšírským bulteriérem, a měl s ním v této oblasti složené všechny zkoušky na výbornou, myslím si, že AD by to také zvládala perfektně.... | |
| | | El doguero
| Předmět: Re: What dog has the strongest bite force? Sat Feb 13, 2010 6:18 pm | |
| S tím loveckým, výcvikem jste mi připoměl telefon, který jsem před pár lety absolvovala s jakousi paní z ČMMJ, když nás odmítli pustit na Barvářské zkoušky a AD. Dodnes nevím jestli mi té paní má být líto pro její omezenost nebo mám mít vztek. Ona dáma mi např. na citaci ze standardu:"Lovecký pes na velkou zvěř", řekla: "A co jako v tý Argentíně lovily - slony?". Upozorňuji, že to nebylo myšleno jako vtip... Jo, jo tací lidé nám určují jak a s čím máme lovit. No, na naháňky jsme stejně chodily, mnohokrát nám její nos ušetřil spoustu kroků ve sněhu, když vždycky upozornila jestli v podrostu zvěř je nebo ne. U starších myslivců, pro který je exot i labrador jsme teda zezačátku moc pochopení neměli, ale když zjistili, že je schopná normálně fungovat, nezabíjí psy a lidi na potkání a v prasatech je určitě účinnější než jezevčík, kterýho jsme mimochodem viděli pravidelně na první a pak až na poslední leči, tak aspoň přestali kritizovat Se stafordkou, myslím SBT, jsme chtěli také nějakou tu záchranařinu, ale oni jsou záchranáři hrozně nesnášenliví , museli bychom být u nich členy, abychom mohli skládat zkoušky. Tak jsme cvičili amatérsky doma, docela dobrý, hlavně v sutinách. Myslím, že argentina by mohla být dobrá na plošné vyhledávání, každopádně na to má předpoklady. | |
| | | Miskyn
| Předmět: Re: What dog has the strongest bite force? Sat Feb 13, 2010 9:19 pm | |
| Osobně si myslím, že dotyčná paní ani nevěděla jak AD vypadá. A nebo jí viděla poprvé v životě... Spousta lidí si argentinu plete s pitbullem, často se s tím setkávám a už mě ani nebaví zdlouhavě vysvětlovat ze argentina není pit. Ale taky po chvíli co to rozdýchají a zjistí, že nežere psy ani děti, tak si ji docela oblíbí... Asi jste té paní měla vzít fotku a vytištěný standard plemene i když si myslím, že reakce by byla naprosto stejná, a myslím si, že to je přesně ten typ člověka, který na daném místě nemá co pohledávat Se záchranářskými zkouškami mám stejné zkušenosti také jsem o tom přemýšlel, ale nechci být členem a také mě to odradilo, ale do budoucna to nevylučuju. Pár psů už jsem ale s touto ZK viděl na netu, docela by mě zajímal i výsledek ze zahraničí a úspěšnost. A také si myslím, že v této disciplíně má velký potenciál, přece jen je dobře stavěná a má výborný čuch | |
| | | El doguero
| Předmět: Re: What dog has the strongest bite force? Sun Feb 14, 2010 12:29 pm | |
| Paní byla zřejmě opravdu odbornice na svém místě, přestože jsme jí faxovali celý standard i s fotkama, nakonec řekla, že podobný problém nedávno řešila s americkým buldokem... no a to už pak bylo naprosto zbytečné jí vysvětlovat, že plemeno neuznané FCI prostě nemůže srovnávat s plemenem uznaným. Největší paradox byl, když mi paní na našem OMSu ukazovala seznam plemen uznaných jako lovecký dva roky před tím a na seznamu byl mimo jiné i kavkazan, jihorus, fila a další, jen ta argentina ne. Zajímavé ale je, že pár argentin s loveckýma zkouškama znám, normálně je k nim pustili, odpískali a tito psi jsou tím pádem lovecky upotřebitelní. Paní na ČMMJ mi také řekla, že i kdyby mě ty zkoušky někdo odpískal, tak by nám stejně neplatily. Bohužel už mi nedokázala vysvětlit jak by toho chtěla dosáhnout, myslím že by mi asi roztrhala PP Jó moc jsem se tenkrát pobavila. Mohla jsem jít na zk. jinam, kde jsem věděla, že by mě určtitě nechali zk. udělat, ale protože jsem se v tom trochu šťourala, nechtěla jsem dělat případný problém rozhodčímu, který by mě ty zkoušky nechal udělat. Výsledek nakonec byl takový, že mi bylo nepřímo řečeno, že ČMMJ se nějak nemusí s ČMKU a proto s nimi nebudou ani jednat o výjimce pro argentiny. Musela by se totiž poopravit větička pro definici loveckého psa (Lovecký pes je pes s průkazem původu uznaného FCI, ze skupin 3, 4, 6, 7, 8 a některá ze skupiny 5), stačilo by jen doplnit ještě ze skupiny 2 AD. Jenže to by se asi muselo chtít. Vůbec nepochybuju o tom, že paní ani netušila jak argentina vypadá, řekla mi také, že dogy se přece používají na něco jiného. Spousta lidí nechápe rozdíl mezi ńěmeckou a argentinskou dogou o tom, že existují i další dogy naprosto nepřemýšlí. Podobný problém je někdy vysvětlit lidem rozdíl mezi amstafem a stafbulem, pro spoustu lidí je to prostě pitbul a malej pitbul, argentina pak je logicky přerostlej divnej pitbul | |
| | | Miskyn
| Předmět: Re: What dog has the strongest bite force? Sun Feb 14, 2010 2:52 pm | |
| No tak to je vrchol, na druhé staně tohle je přesně to, co některé lidi prostě nutí skládat zkoušky někde jinde, když naráží na takovýhle odpor... Měl jsem spíš za to, že dotyčná paní vycházela z neznalosti, než že by za tím byl přímo úmysl O kavkazoj a file vím, ale měl sem spíš za to, že na argentinu takříkajíc "zapomněli". To jste mě vážně překvapila a dotyčná "paní" obzvlášť No je vidět, že paní oplývá znalostmi, protože i např. německé dogy se původně také používaly k lovu, myslím, že i na divočáky. Myslím, že paní dotyčná by měla jít raději pískat hokej, tam by možná nadělala daleko méně škody.... Obecně lidi nemají moc pochopení s žádným psem ze skupiny bojových plemen. Už jenom ten název jim nahání hrůzu. A všechny tyto psy vnímají jako většího či menšího pitbula, i když opravdového pita třeba v životě ani neviděli. Stafbulika si hodně lidí plete s pitem nebo amstafem, dokonce někdy i jejich majitelé Nejednou jsem viděl situaci, kdy majitelké obhajovali stafbulika že není rváč ani takový zabiják jak o něm píší a potom je někdo upozornil, že se nemluví o stafbulikoj ale amstafovi nebo pitovi... Dokonce i vyhledávač google s tím má problém, když zadáte stafordšírského bulteriéra tak vám to dává odkazy na AMSTAFA A co se týká "kupování zkoušek", tak jsem to nechtěl moc rozvádět, ale asi všichni vědí, že se to děje. Ono toho je daleko víc, velice často nevítězí ti nejlepší psy ale funkuje lobby, korupce, známosti a velice často se to bohužel stává i na světovkách a prestižních soutěžích, kde si myslím, že by to být nemělo. | |
| | | El doguero
| Předmět: Re: What dog has the strongest bite force? Sun Feb 14, 2010 5:25 pm | |
| To je přesné, stačí zajít na pár výběráků, nebo mistrovství, prakticky ani nezáleží moc na plemeni. Nejokatější to bývá na výběrácích dle IPO atd., pár výkonů na loňských belgičácích ani radši nebudu komentovat. Letos pískají trochu jiní rozhodčí, tak snad bude líp. Ale samozřejmě se to netýká všech, někteří pískají velice korektně, jiní jak se říká podle obličeje. Ale tak je to ve všem. Já jsem zpočátku také myslela, že paní prostě jen neví o čem mluví, ale po chvíli mi došlo, že se o tom prostě nehodlá bavit. Není chuť cokoliv dělat a bohužel tito lidé rozhodují o poměrně zásadních věcech. Na druhou stranu přístup ČMKU mě potěšil, ne že by o své iniciativě byli ochotní do něčeho zasahovat, ale dialogu se rozhodně nebránili a možnost návrhu argentiny jako loveckého plemene byli přístupnější. Myslím, že problém bude někde v komunikaci. Možná by stálo za to pokusit se navrhnout začlenění AD do loveckých plemen jako klub. | |
| | | El doguero
| Předmět: Re: What dog has the strongest bite force? Sun Feb 14, 2010 6:15 pm | |
| Ještě ohledně těch plemen - máte naprostou pravdu, média a pár takypejskařů udělalo své. Jednou jsem měla uvázanou naši stafbulku před obchodem, jakýsi pán se nad ní po celou dobu rozplýval a mazlil se s ní, div, že jí neodvedl. Když jsem vylezla vem, pán se zeptal co je to za plemeno, no a když jsem mu to řekla, od čubiny odskočil jak bodnutý včelou a mazal rychle pryč Naše argentiny byly podle různých lidí kromě pitbula, ještě buldok, divná doga, bílej labrador, dalmatin bez teček - v závislosti na věku, momentálním vzhledu a pohlaví. Lidi se vesměs ptají jestli je to také bojové plemono a pak jsou maximálně překvapeni, když je stafordka, argentiny ani kanárek nesežerou. Mám pocit, že díky dokonalé mediální masáži jsou přesvědčeni, že bojoví psi prostě vraždí na potkání a to i přes plot, eventuálně přes silnici... Na druhou stranu blbost (nijak jinak to pojmenovat nedokážu) některých "odvážlivců" také nezná mezí. To co někteří zkoušeli, když jsem chodila hlídat, si vůči ovčákovi nikdy nedovolili, asi je to ani nenapadlo. Když na to dnes myslím je skoro div, že se nestal nějaký průšvih... Každopádně je to také důkaz pevnosti nervů AD a jejich perfektní schopnosti rozlišování situací. | |
| | | Miskyn
| Předmět: Re: What dog has the strongest bite force? Sun Feb 14, 2010 9:06 pm | |
| Já mám v tomto ohledu spíš zkušenost opačnou i od lidí co se psy chodí hlídat. Že si zpravidla opilci aj. víc dovolují na NO, než na argentinu nebo velkýho knírače, protože nevědí co od něj mají čekat, a jsou méně agresivní . I za tímto účelem armáda i policie experimentuje s jinýmy plemeny jako třeba pit nebo viděl jsem i americkýho buldoga, právě za tímto účelem, že z nich mají lidé větší respekt. Jedno štěně am. buldoka jsem měl možnost si i na přehlídce záchraných složek pohladit Ono obecně lidé mají z ras "bojových plemen" větší respekt, někteří to řeší až hystericky zvedáním dětí do vzduchu nebo se vám vyhnou obloukem a mají průpovídky, je to jejich blbost a masáž ze strany médií. A plemena jako stafbulik nebo bulteriér to docela schytaly ale i ostatní... Já osobně mám, ale větší starost aby se u nás nezačaly prosazovat regulace "bojových plemen" jako tomu je v zahraničí, je to přece jenom mediálně, ale i politicky zajímavý materiál a stačí aby v nejméně vhodnou dobu se stal nějaký průšvih a je zaděláno na daleko větší komplikace, vždycky se najde někdo kdo si na tom bude chtít vybudovat kariéru a nabrat volební hlasy, ovšem důsledky pro nás už nikdo z nich dál neřeší... | |
| | | El doguero
| Předmět: Re: What dog has the strongest bite force? Mon Feb 15, 2010 1:04 pm | |
| Ono nešlo ani tak o opilce, ti byli opravdu mnohem více ve střehu, když jsem kolem šla s argentinou, než s ovčounem (a to náš dědek není žádná liška), spíš takoví ti rádobyhrdinové, to bylo kolikrát fakt o průšvih. Hlídala jsem mimo jiné i v lázních a tam jich bylo mraky. Chtěli svým manželkám, přítelkyním, dětem, co já vím komu dokázat, že on se teda nebojí ani těch nebezpečných bojových psů a že tenhle pes vlastně vůbec není nebezpečný, protože se nezmítá na vodítku jako šílenec, ale stojí a upřeně hypnotizuje. Co se asi honilo psovi v hlavě psát nemusím, že. Musela jsem být rychlejší a naučit se přesvědčovat lidi, že TOHOTO psa si opravdu nemůžou pohladit ani oni ani jejich drahá polovička, a že opravdu není úplně vhodné snažit se ho cvičit. Většinou jsem nasadila košík, abych nemusela řešit zbytečné problémy. Na stavbě zase perlili polští dělníci, kupodivu ukrajinci byli velice slušní a psům se obloukem vyhýbali aniž by je nějak zbytečně provokovali. I tam jsem to řešila nasazením košíku, tedy většinou, ale to rozebírat nebudu. Politici mají pravidelně nejvíc práce, když se blíží volební období, to pak vznikají paskvily jako byl návrh zákona p. Kořistky a následně p. Tejce, který zřejmě okopírovali slovenští kolegové. Znění jejich návrhu je totiž skoro stejné jako to Tejcovo. Doufejme, že nedopadneme tak, jako třeba v Německu, kde si v některých spolkových zemích zakázali i vlastní plemena (dobrman, rtw). Také pevně doufám, že slovenští pejskaři dosáhnou svého a návrh zákona na regulaci "bojových" plemen nebude přijat. Politici by si měli uvědomit, že pejskaři to jsou hlavně voliči a já věřím, že politické strany, které by se postavily za podobný návrh bychom si do parlamentu nezvolili! Doufám! Návrh, který je momentálně na Slovensku je jen a jen o penězích a nejvíc by zase platili jen slušní majitelé a zejména chovatelé, kteří problémy nezpůsobují. | |
| | | Miskyn
| Předmět: Re: What dog has the strongest bite force? Mon Feb 15, 2010 4:39 pm | |
| I z mé zkušenosti můžu říci, že AD poměrně dobře rozlišuje situace. První "skoro zadržení" jsme měli asi ve 4 měsících kdy jsem se psem šel na vodítku na procházku a když jsme míjeli chlápka s košem na trávu, tak jsem si psa stáhnul ale když už jsme byli za ním asi 2 metry tak chlápek zadupal a praštil košem, asi si myslel že se pes poděsí a uteče ale k mému údivu a jeho taky jsem akorád viděl jak se předníma nohama odrazil stočil se mi podle nohy jako blesk, škubnutí na vodítku a pes visel na zadních a dorážel a to všechno během 1 vteřiny... Druhou vážnější situaci jsme měli když se na procházce z pozaplotu zarostlým keři, akorád když jsme míjeli průchod vyřítilo asi tříleté dítě po čtyřech na psa se štěkáním, dodnes jsem nepochopil důvod, prostě děti..., akorád jsem si stihnul psa přitáhnout, ale ten jen vrtěl ocasem a otočil se na mě pohledem jako co blbnu... No a dotřetice jsem potkal stařší pár, a tak se se mnou dali do řeči a během 5 min. konverzace najednou pán z ničeho nic psa pohladil bez nějakého předchozího naznačení... Ale pes naštěstí nic neudělal, sice ztuhnul a já taky, ale byl vpohodě. No a co lidí už nám vlezlo na pozemek i když tam mají zvonek a ceduly zlý pes a brána je zamčená s klíčem z druhé strany... I tři králové třeba letos, a pak něco žbrblali, že nechápou proč mají všude lidi velky psy... A podobných situací bylo i daleko více, ale tyhle si pamatuju asi nejlépe. Tím chci jenom říci, že i když kolikrát čekáte, že by se mohlo něco stát, tak nikdy do poslední chvíle nevíte co Příbuzní mají jezevčíka a protože s nimi taky někdy na návšťěvě chodím ven, tak vím, že ve všech předchozích situacích by reagoval pokousáním, pokud by k tomu měl možnost... Co se týká situace v Německu ale i třeba v Británii, vím že to odstartovala souhra nešťastných událostí, především smrtelných útoků na děti... Ale i když je to velice tragické, tak by se to prostě nemělo řešit tímto způsobem a věnovat se spíše preventivním opatřením. Protože "řešení" se kterým přišli nic "neřeší" a je k ničemu, jen hon na čarodějnice, aby za to někdo zaplatil a veřejnost byla spokojená a pokud by jen truchu mohli tak by tam "bojové psy" veřejně linčovali, jen aby se "vlk nažral a koza zůstala celá..." A paradoxne i když se to samozřejme dalo čekat, tak procento pokousání jim tím nijak výrazně nekleslo Např. v Británii jsou zakázány palné zbraně, kromě loveckých a útočné nože aj., ale výše kriminality jim tam paradoxne také neklesla, takže je vidět, že podobná řešení se stejně míjejí účinkem.... | |
| | | El doguero
| Předmět: Re: What dog has the strongest bite force? Wed Feb 17, 2010 2:41 pm | |
| Já musím říct, že v tomto plemeni snad víc než jinde je opravdu znatelný rozdíl mezi psem a fenou. Náš pes je více než silně dominantí, na mě naprosto závislý. Kdysi nás na jedné procházce sledoval jakýsi pán, pes mi jen dal najevo, že o něm ví, nic víc. Po chvíli ale z nějakého mě neznámeho důvodu nás rychle došel, asi mě chtěl zastavit, nevím, prostě mi položil ruku na rameno. Pes vystartoval tak rychle, že jsem to skoro ani nepostřehla, ale do chlapa jen prudce strčil všema čtyřma, pak si stoupl mezi nás a trochu vrčel. Kdyby chtěl mohl ho porvat, ale jen ho varoval. ¨Podobně se choval, když jsme chodili hlídat až na pár výjimek. Stará fena naproti němu byla takové zlatíčko, ale jednou postarší pán vyprávěl své manželce jak tito psi vlatně jsou úplně na nic a útočí maximálně ze strachu a že hlídat by se mělo jen s ovčáky... No zřejmě odborník, čubina stála otočená k němu zády, dělala, že o něm neví. Asi aby své ženě dokázal, že má pravdu, vzal najednou do ruky vystřelovací deštník a chtěl jí jím píchnout asi do boku. Než jsem stihla zareagovat, holčička vystartovala proti němu. Deštník se otevřel a pán vycouval schody k hotelu tak rychle, jak určitě ani netušilo, že umí. Čubina v tu chvíli vypadala fakt hrozivě. Mladá fena reaguje podobně. Řekla bych, že fenkám déle trvá než se rozčílí, ale zase pak vypadají opravdově. Pes reaguje, jak se tak říká na první našlápnutí. Všichni jsou ale doma naprosto v pohodě, na děti reagují podobně jak jste popsal Vy. Situace v Anglii je vůbec dost podivná, včetně známého případu, kdy musela celá ulice nechat svým psům odstranit hlasivky, aby nerušili sousedy, kteří psy nemají, fakt síla. Budu se opakovat, ale pevně věřím, že nás snad nic takového nepotká, totéž platí pro Slovensko. Škoda, že se nikdy nikdo nezajímá o statistiky pokousání, neptá skutečných odborníků (ne "psychologů psů"). Ono navrhovatele vůbec nezajímá proč k napadení došlo, v jakých podmínkách pes žil, nebo proč zůstal o samotě s dítětem (viz. rtw ve Španělsku před lety zabil 6let dítě, při pitvě mu byla nalezena tužka zaražená asi 10 cm ve zvukovodu) prostě pes napadl - utraťte ho a zakažte plemono. Nejhorší je, že některým bludům prezentovaným v zejména v televizi věří i někteří pejskaři, to už fakt zůstává rozum stát. | |
| | | Miskyn
| Předmět: Re: What dog has the strongest bite force? Fri Feb 19, 2010 1:20 pm | |
| Podobnou zkušenost jako vy mi vyprávěl známý s filou... Ale tam se pes s dotyčným pánem moc nemazlil, říkal mi, že se proti němu rozběhnul a hlavu použil jako beranidlo a plnou silou chlapa praštil do hrudi, ten prý odletěl alespoň dva metry a rozplácnul se na zem. Pes ho zalehnul a vycenil zuby, věřím, že už v životě do žádného psa deštníkem nestrkal... . Na druhou stranu jsou už podobné situace hodně nebezpečné a určitě je lepší mít košík, přece jenom pak už vyloženě záleží na tom, jak pes danou situaci vyhodnotí.... Určitě i pro toho pána co jste popisovala vy to byl celoživotní zážitek. Na druhou stranu podobně zkratovité reakce lidí moc nechápu a dají se opravdu velice těžko předvídat. Mohly by z toho být opravdu nepříjemné oplétačky, obzvlášť když se do toho vloží ještě média, to pak je kolikrát jedno, že vy jste v právu, ale nakonec jste vy ten špatný, protož máte "bojového psa", tak už to prostě chodí No a co se týká zákazů v Německu, Británii, snahy u nás a teď na Slovensku tak věřím že za chvíli to zase budeme řešit tady, protože to je nekonečný kolotoč, dokud se to na konec neprosadí. Je to živná půda pro politiky i pro média a není jim nic svaté. Přece jen není lepší než přiživit se na něčí tragédii, hlavně když z toho něco mají prospěch, větší sledovanost, růst preferencí adt. | |
| | | El doguero
| Předmět: Re: What dog has the strongest bite force? Fri Feb 19, 2010 2:41 pm | |
| Ano, co se týká zákazů, tak to tak opravdu vypadá. Bohužel to nevyřešíme a politici se zcela určitě pejskařů ptát nebudou. Pár nezodpovědných blbečků jim v tom naneštěstí docela slušně pomáhá. Nejvíc samozřejmě dostane lidi, když pes napadne dítě, ale nikdo už se neptá PROČ se to stalo. Dítěte mi samozřejmě je líto, žádné si nezaslouží takovou traumatizující zkušenost (v lepším případě), ale úplně stejně mi je líto i toho psa, který na nějakou dobu skončí v útulku a pak, až se o celé záležitosti trochu přestane mluvit, kdoví kde, nejspíš ale utracen. (Od známého jsem slyšela jak novináři dráždili psa, který pokousal svého majitele v útulkovém kotci, protože ten pitbul přátelsky mrskal ocasem a nechtěl štěkat. prý do něj i šťouchali klacem a nakonec museli natočit úplně jiného psa, protože ten "nebezpečný"přesto všechno se stále choval přátelsky... Snad si ani nechci představovat co mu musel páníček udělat, že ho kousl.) Nechávat dítě o samotě s jakýmkoliv i tím nejhodnějším psem je podle mě hrubá nezodpovědnost a trest by měli nést rodiče ev. majitel psa v plné výši. Máme několik psů z toho tři doma, jsou s námi prakticky neustále, na naši dceru reagovali od začátku výborně, ale nikdy bych ji s nimi nenechala o samotě. Už jen proto, že jeden druhého od malé odhánějí a můžou na ni třeba šlápnout, nebo do ní strčit a to u pětiměsíčního miminka bohatě stačí. Když jsem ještě byla těhotná ptala se mě spousta lidí co budeme dělat se psy až se malá narodí... No, nevím co bych s nimi měla dělat, prostě žijeme tak jako před tím, jen je tu s námi ještě další člen rodiny. Hodně lidí předpokládalo, že protože budeme mít dítě, dám psy pryč To by nás samozřejmě ani nenapadlo! Nedávno jsem mluvila s kamarádkou co si pořídila štěně křížence rtw, mají s ní trochu problém s venčením a taky na ně občas vrčí u žrádla (jsou jí asi čtyři měsíce a kamarádka už měla fenu rtw), řekla mi, že jestli toho nenechá dají jí pryč, protože dítě je jim přednější. Jasně dítě je přednější, ale kam se podělo moto z malého prince "Jsi navždy zodpovědný za to cos k sobě připoutal." ? Upozorňuji, že žijí v domě a mají zahradu, fena je zatím v dílně a na jaře půjde do kotce. Když jsem byla před lety na praxi na jedné vet klinice, přišel pán s německou dogou, fena se hned začala mazlit s doktorem i se mnou a tak jsem jí bez obav hladila. Po chvíli z pána vypadlo, že přišel, protože pes někoho pokousal. No, můžu říct, že v té chvíli mi nebylo dobře, ale pán vše uvedl na pravou míru. Do zahrady, kde má mimo jíné i malý sad rybízů a angreštů mu opakovaně lezl zloděj, tak natloukl na plot cedule pozor pes, prý na každých 5 metrů i s obrázkem, aby to došlo každému a na noc pusil čubu na zahradu. Zloděj přišel, pes ho zastavil pouze tím, že na něj skočil a srazil ho k zemi, tam ho hlídal dokud nepřišel páníček. Prý tam byli jen pár minut, pán slyšel fenu štěkat. Zloději se nic nestalo, doga mu jen roztrhala bundu a na ruce měl pár šrámů, prý ani ne do krve, prostě odřeniny. Zloděj nepopíral, že kradl, dokonce se vedle něj našel i pytel a motyka, ale majitel psa mu stejně musel platit bolestné, takže ve finále na tom byl škodný zase jen a jen on, protože zlodějíčka pustili s podmínkou, aby mohl krást vesele dál. Majitel té dogy nám tenkrát řekl, že příště psa zavře a zloděje raději na místě zastřelí. A to je bohužel realita našich zákonů. Osobně si raději ani nechci představovat co by zbylo ze šílence, který by nám vlezl do domu, ale chtít po psovi, aby na zloděje jen štěkal dokud se nevrátí majitel mi přijde dost zcestné. Doufám jen, že toto nebudu muset nikdy řešit. Jednou se nám stalo, že nám nějaký dobrák pustil argetnince z baráku. Bylo to v jinde než bydlíme teď, lidí věděli, že jsme ráno odjeli a vrátíme se až odpoledne. Klíče jsme nechávali klasicky po kamenem. Pes se dostal i ze zahrady a několik hodin hlídal cestu kolem domu, nikdo nesměl projít, ale nikoho naštěstí nenapadl, nakonec se ho kamarádce podařilo zamknout znovu v domě, když se šel napít. Ten dobrák zřejmě předpokládal, že nám tímto řádně zavaří a taky mohl, jen kdyby pes chtěl. Podezření jsme samozřejmě měli, ale dokažte to, že... Kdyby se něco stalo, tak na vině bude jen další "bojový pes". V té obci na nás koukali jako na magory, když jsme šli se psema ven na procházku, tam bylo zažté, že pes patří na dvůr a ven chodit nepotřebuje, vždyť je venku celý den ne. Dokonce se nás ptali proč se psy chodíme ven, chvíli se nám smál, že nám jednou utečou až je pustíme, pak zjistili, že je pouštíme na louce normálně a psi nikam neutíkají. Bohužel pár odvážlivců zkusilo vytáhnout svého psa ze dvora a na nejbližší louce ho pustit, no psa hledali dlouho. Ale těmto lidem to nevysvětlíte. Když jsme si z útulku vzali amstafa, byli jsme rázem označeni za magory a asi i neonacisty, protože někdo z vesnice viděl v televizi plešouna s pitbulem... A to je jen pár drobných ukázek neuvěřitelné lidské blbosti | |
| | | El doguero
| Předmět: Re: What dog has the strongest bite force? Fri Feb 19, 2010 2:51 pm | |
| Omlouvám se za délku mého předchozího příspěvku, ale takováto témata mě můžou maximálně rozčílit. Nejhorší je, když něco podobného vysvětlujete i pejskaři | |
| | | Sponsored content
| Předmět: Re: What dog has the strongest bite force? | |
| |
| | | | What dog has the strongest bite force? | |
|
| Povolení tohoto fóra: | Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru
| |
| |
| |
|