Ráda bych se s vámi podělila o velmi nemilou zkušenost s SKJ:
Minulý rok jsem se psem úspěšně absolvovala zkoušku SVV1 podle Národního zkušebního pořádku SR (tedy na Slovensku) a když jsem se konečně dovolala na SKJ, abych se informovala na možnost vystavení mezinárodního pracovního certifikátu na základě této zkoušky (zdůrazňuji, že jsem informovala pracovnici, se kterou jsem mluvila, že se jedná o AD), byla jsem odkázána na ČMKU - prý mi certifikát musí být vystaven v ČR.
Šla jsem tedy na ČMKU, kde mi velmi ochotně vysvětlili, že certifikát mi podle té a té směrnice FCI má vystavit SKJ.
To bylo cca někdy v listopadu a od té doby jsem se na SKJ nemohla dovolat (netvrdím, že jsem to zkoušela každý den 3x, ale snažila jsem se) a tak jsem začala mailovat. V e-mailu jsem žádala o informace jestli mi certifikát můžou vystavit a co pro to mám udělat, případně co mám doložit.
Tento jeden e-mail jsem neustále přeposílala na adresu SKJ, v podstatě jsem to pojala sportovně a každé pondělí jsem si říkala "tentokrát určitě přijde odpověď" a e-mail přeposlala. No, nedělo se ale nic.
Když jsem se chystala na MVP do Trenčína, požádala jsem slovenské přátele, jestli by mi na SKJ s touto žádostí došli a zároveň jsem poslala na SKJ nový e-mail, ve kterém jsem tuto instituci informovala, že posílám podklady podle mého dostačující k vystavení certifikátu a ať ho tedy vystaví, že bude osobně vyzvednut v týdnu před výstavou.
Jaké bylo mé překvapení, že jsem konečně vyvolala reakci, si asi umíte představit. Přišla mi tato odpověď:
Vazena pani Smidova!
Ked uz ste sa na CMKU informovala, mohli Vam hned aj povedat,
ze plemeno
Argentinska doga nie je podla nomenklatury FCI pracovne plemeno a preto
nemoze
mat vystaveny Medzinarodny pracovny certifikat.
Podla predpisov FCI, platnych uz
cca rok, vystavuje medzinarodny pracovny
certifikat zvaz tej krajiny, kde byva majitel
psa.
Vasmu psovi - Argentinskej doge vsak tento vystaveny nemoze byt.
S pozdravom
Monika
Miksikova, veduca sekretariatu SKJ
Velmi přátelské a vstřícné, viďte! Nestačila jsem koukat....
Přeposlala jsem tedy tento e-mail na ČMKU s žádostí o radu a tady bylo mé překvapení ještě větší, ale tentokrát bylo naštěstí příjemné. Druhý den ráno jsem měla tuto odpověď:
Vázená paní Smídová,
v prípade tohoto plemene je problematika slozitejsí: CMKU vystavuje
mezinárodní pracovní certifikáty (tzv. velké certifikáty, dále VC) v souladu
s mezinárodním rádem FCI, tj. pouze pro plemena povinne podléhající pracovní
zkousce. Pro dalsí "nepracovní" plemena výslovne uvedená v "Závazném pokynu
CMKU k zarazování psu neloveckých plemen do pracovní trídy" (naleznete na
http://www.cmku.cz/index2.php?stranka=rady_a_predpisy) lze vystavit
potvrzení pro pracovní trídu (tzv. malý certifikát, dále MC), které je
platné pro vsechny výstavy, krome mezinárodních. Otevírání pracovních tríd
na mezinárodních výstavách podléhá mezinárodnímu rádu FCI, takze pracovní
trídy na techto výstavách mohou být otevírány pouze pro plemena povinne
podléhající pracovní zkousce s rádne vystaveným VC.
MC pro plemeno argentinská doga na zkousku ZVV1 slozenou na Slovensku Vám v
soucasnosti muze vystavit napr. MSKS (http://www.msks.cz/) v CR.
Doufám, ze vse probehne k Vasí spokojenosti.
S pozdravem
Ivana Jarosová
tajemnice CMKU
A ANI TO NEBOLELO!!!!!
Stačí snad jen ještě dodat, že po mé žádosti na MSKS mi byl certifikát okamžitě vystaven.....